Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 14. studenoga 2011.


Kunići su mali sisari iz porodice Leporidae koji žive na nekoliko mjesta u svijetu.Postoji sedam različitih rodova u porodici koji se klasifikuju kao kunići.Kunići zajedno sa zečevima spadaju u red Lagomorpha.

Kunići mogu biti divlji i pitomi, a danas ima i vrsta koje se uzgajaju isključivo kao ukrasne životinje. Kunić u prirodi živi u nastambama ispod zemlje. Ženka rađa gole i slijepe mladunce, koji su potpuno ovisni o majci. Biljojedi su, a osnovu prehrane predstavlja korjenasto i lisnato povrće, sijeno i žitarice. Za razliku od zečeva kunići imaju kraće uši i stražnje noge te su općenito sitnije građe.

Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g; veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina.

Neke od boja: crna, plava, čokoladna, jorgovan (bljedoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), također i bijeli crvenooki (rubin) i plavooki!!

Uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Iste karakterne osobine kao i ostali domesticirani kunići, s malo više temperamentne osobine. Energetični su i osjetljivi (lako ih se može uznemiriti). Mogu biti za kuću i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačka, ali i drugih kućnih ljubimaca. Vrlo su fragilne životinje i lako uđu u stres. Treba ih razlikovati od zečeva. :D <3

Nema komentara:

Objavi komentar